Археолози откриха находка, според която Ахил може да е бил българин

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Археолози откриха находка, според която Ахил може да е бил българин


Върху плочка, намерена във Виница било изписано “Болгар”

Глинени плочки отпреди 16 века, открити на територията на македонския град Виница, може да се окажат едно от доказателствата за хипотезата на наш историк за българските корени на Ахил. Познатият от Омировата „Илиада" герой е изобразен на теракотна плочка от 5-6 в. - нея историците ни свързват с друга плочка, намерена край Виница, върху която на латински се вижда надписът „Болгар", съобщава “Дарик”.

„Поне два византийски източника посочват данни за Ахил, че е бил предводител на българи", твърди историкът Александър Мошев", уредник в Националния литературен музей.

Керамичните плочки от Виница, смятани за първообраза на днешните икони, привличат любопитството на екипа на списание „Осем" и историкът Александър Мошев.

Въпреки раннохристиянския характер на плочките, вниманието им е приковано към две - едната с надпис Ахил и една с конник и надпис „Болгар". Според повечето специалисти това е е Ахил - героят от Троянската война.

На другата плочка е бил изрисуван един конник, до когото пишело - „Болгар".

„Още македонският археолог Балабанов, който разкопава обекта, изказва предположението за връзка между двете плочки, т.е. това не е моя хипотеза, че в една тракобългарска среда е съществувал култ към митичния предтеча или прародител Ахил - предводителят на мидонците, за който в най-малко два византийски източника - единият от 6-ти, другият от 12-ти век има данни, че е бил предводител на българи", твърди Александър Мошев.

„Другата възможност е това да е Свети Ахилий - едни ранно християнски светец от 4-ти век. Култът към него е развиван по времето на управлението на Самуил. Чисто иконографски няма как да бъде християнски светец по този начин изобразен", допълни още Мошев.

Екипът опитва да се свърже с македонските специалисти и да осигури достъп до оригиналите на ключовите за хипотезата плочки. Според тях обаче дори само повече българи да чуят за малко познатите у нас плочки от Виница, усилието си струва.

.....................

Първоначално на Балканския полуостров и в Мала Азия ся живеели пеласгите, които са кореното население. После от Египет се прехвърлят египетско етиопски племена начело с Дан и постерено асимилират пеласгите, които до тогава не са познавали робството. Това са елините. Това го доказва и последното ДНК изследване , че елините /гърците/ имат етиопска ДНК. Името "траки" е външно название на пеласгите, дадено им от етиопците. Което означава "див, нецивилизован". Но да се върнем на темата, името МИРМИДОНЦИ, най вероятно е да е било МАРМИДОНЦИ. Според легендата на волжките българи /хиляди години преди Потопа/ първата държава на българите се е казвала Самар и неин първи цар е бил МАР, отъждествяван като бог. Та в превод ще рече, хората на МАР от МИДИЯ. Още нещо от преди Христово време, българите са назовавали държавата си ИЛЕ, затова и сайта на волжките българи е "Булгар иле". Затова и Омир не пише за "Троядата" а озаглавява епоса си "Илиада", т.е. "държавата".