Всъщност Газпром продава вече три пъти повече газ на Европа

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Всъщност Газпром продава вече три пъти повече газ на Европа


•  Продажбите на газ за западна Европа са се увеличили три пъти през последните 5 години
•  Пазарният реализъм и дългосрочните ползи: бизнесът на “Газпром” в Европа

Турбулентната среда на международните енергийни пазари, растящата конкуренция, непрекъснато задълбочаващата се глобализация на търговията, в комбинация с амбициозни климатични цели, кара газовата индустрия да търси основните принципи за бъдещо развитие.

Въпросите за ролята на природния газ в енергийния микс, източниците на доставка и мащабите на бъдещото търсене понастоящем се дебатират разгорещено. Нещо повече, непрекъснато чуваме гласове за нуждата да бъдат преосмислени традиционните бизнес модели и да бъдат признати новите продукти и новите доставчици.

Често се говори, че в Европа има твърде много руски газ; че европейската зависимост от руските доставки е твърде голяма и че няма нужда от нови обеми газ. Въпреки това, вярно е точно обратното - търсенето на газ от "Газпром" расте. Тази година поставихме три последователни експортни рекорда (доставки на дневна, месечна и годишна база).

През 11-те завършени месеца на 2016, експортът на "Газпром" достигна рекордна стойност за всички времена - 162,7 млрд. куб. м - и продължава да расте. През ноември 2016 г. "Газпром" постави абсолютен рекорд за месечен експорт - 17,6 млрд. куб. м. На 29-и ноември, дневните обеми достигнаха 614,5 млрд. куб. м - достатъчно количество за задоволяване на нуждите на всички европейски домакинства.

Разбира се, първите доставки на американски LNG се превърнаха в знаменателно събитие, но с чисто символично значение. Все пак, въпросът остава: може ли LNG да изтласка руският тръбопроводен газ и да се превърне в енергийната панацея на Европа? Нека погледнем пазарната реалност.

LNG се радва на редица видими предимства, които позволяват пренасочване на доставки в реално време, без да има ограниченията на системата газопроводи. Ако оставим настрана обаче впечатляващата гъвкавост, LNG се насочва към региони, където може да се продаде с по-висока печалба. Доставката, регазификацията и дистрибуцията по природа не са евтини и са далеч по-слабо предвидими от доставките по газопровод.

На пазар, доминиран от ниски цени, триумфалното завръщане на LNG в Европа не се случи. В действителност, доставките от САЩ бяха ограничени до няколко курса. През 2016 г. импортът на LNG в Европа беше стагниран, докато доставките на "Газпром" достигнаха впечатляващите 17,1 млрд. куб. м през изтеклите 11 месеца от годината.

Ще продължи ли да расте търсенето на газ в дългосрочен план? Убедени сме, че ще продължи. Въпреки множеството днешни гласове, които се съмняват в ролята на природния газ в Европейския енергиен микс, реалността показва, че европейското вътрешен добив намалява, докато потреблението расте с почти 4%, а според водещите международни think-tanks има стабилна тенденция на нарастване през следващите десетилетия. Консенсусната прогноза е, че до 2035 необходимостта от допълнителен импорт ще бъде за минимум 120 млрд. куб. м.

Перспективата за дългосрочен растеж на търсенето на импортен газ е предизвикателство за енергийната сигурност. За да бъде удовлетворено растящото потребление, още днес трябва да се вземат решения за широкомащабни инвестиции.

Нашите нови проекти в Европа са често критикувани. Обвинявани сме в опит да обвържем Европа с "Газпром" или в засилване на зависимостта от руските газови доставки. Но ние трябва да си даваме сметка, че тази зависимост не е еднопосочна, а взаимна. Възвращаемостта на от нашите милиардни инвестиции в производство и транзит на газ зависи от бъдещото търсене. Когато се ангажираме в подобни проекти, ние сме не по-малко зависими от Европа и също така не се страхуваме от подобна зависимост.

Нашият нов проект Северен поток 2 ще донесе сигурност на доставките за Европа на конкурентни цени от едно от най-големите находища в Северна Русия с директна връзка до основните пазари, която е един път и половина по-кратка от съществуващата.

За допълнително укрепване на енергийните доставки към Южна Европа работим и по проекта Турски поток. Благодарение на растящата система от интерконектори на европейските пазари новите обеми, доставяни по тези газопроводи ще бъдат от полза за целия континент.

Доставките ни са подкрепени от едни от най-богатите ресурси в света, възлизащи на 36 трлн. куб. м.

Настоящите ни производствени мощности позволяват относително лесно експортът ни към Европа да бъде удвоен, ако възникне пазарно търсене. Можем да постигнем това благодарение на разширената мрежа от газопроводи и газохранилища с голям капацитет по основните експортни трасета.

След близо половин век сътрудничество с европейските ни партньори не само създадохме физическата инфраструктура за газови доставки, но и изградихме архитектурата на европейския газов пазар, предлагайки нови търговски инструменти, адаптирайки и усъвършенствайки договорния модел в съответствие с нуждите на клиентите ни.

"Газпром" не предлага на Европа моментална печалба, а комплексно дългосрочно решение. В замяна, ние очакваме стабилно търсене и инвестиционна среда за бъдещето, а не илюзорни идеи за противоречива геология и икономика.

Нека взаимното доверие, реалистичният подход и рационализмът да бъдат ключовите послания на общите бизнес перспективи през Новата година!- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************