Китай овладява петрола в раздвоения Судан

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Китай овладява петрола в раздвоения Судан


Можехме естествено да изчакаме до края на януари предварителните, а до средата на февруари - и окончателните официални данни за южносуданския референдум от 9 до 15 т. м. за “развод” със Севера.

Но защо, какво толкова? Щом водещи международни наблюдатели само ден след референдума започнаха да говорят за пълен успех, обективност, ред и “честност” на вота?

Малко е странно всъщност да чуем такива оперативни оценки от една страна, която е сред най-бедните в Африка, няма почти никаква инфраструктура, дори пътища, почти не знае що е то свръзка (телефон, телеграф, Интернет), промишленост, грамотност и други слабозначими атрибути на цивилизацията.
В днешната променлива реалност обаче свикнахме вече да виждаме чудеса - ред и законност, спуснати сякаш “свише”, обгръщат региони, поколения наред познавали единствено граждански войни и или бунтове и кланета (например Косово). Дреболиите не бива да развалят общата картина на благополучен плебисцит.

Както наблюдателната мисия на ЕС, така и наблюдателите от Центъра “Картър”, представени лично от бившия президент на САЩ Джими Картър, обявиха, че референдумът “вдъхва доверие и бе добре организиран”. Според условията на плебисцита, “разводът” може да бъде регистриран, ако пред урните застанат поне 60 на сто от избирателите (гласуваха над 80 на сто от близо осеммилионното население на Юга) и ако над 50 процента от участниците се обявят за скъсване със Севера и образуване на собствена независима държава.

Ако се вярва на наблюдателите, стремежът към отцепване е бил почти всеобщ - до 90 на сто в някои райони. Тъй че въпросът опира само до окончателно преброяване и огласяване на успешните резултати от “бракоразводния процес”.
Нещата отдавна вървяха натам. Най-голямата африканска държава наистина се разпада на две неравни части (в икономически, демографски и конфесионален план), но вината на самите суданци не е по-голяма от приноса на бившите им владетели и бивши съперници в глобалната идеологическа конфронтация за всички бедствия, сполетели местното население.

С помощта и с военната подкрепа на едната или на другата страна (Запада или социалистическия лагер) суданците воюваха с малки прекъсвания почти от самото обявяване на независимост през 1956 г. Съжителството между северняците (главно мюсюлмани) и южняците (предимно християни и други немюсюлмани) бе стигнало вече до такава непоносимост, че успехът на плебисцита бе сигурен.

Северът прекалено настойчиво натрапваше на Юга ислямизация и арабизация. Ако нещата се развият по план и според сключеното през 2005 г. споразумение за примирие, на 9 юли т. г. в Джуба - столицата на Юга, ще бъде провъзгласена нова държава с номер 193 (по списъка на ООН). Северната част на Судан ще е голяма колкото три Франции, а южната - колкото само една. Или двойно колкото Великобритания, ако добавим и Люксембург, сравнението е въпрос на вкус.

След това “разрязване” най-голямата държава в Африка ще е Алжир, а на второ място ще застане Демократична република Конго. По идея, държавата с номер 193 би могла живот да си живее, разчитайки на природните си петролни богатства. На юг се добиват почти 90 на сто от общо към 450-500 хиляди барела дневно. Тези барели обаче се преработват и товарят за износ в северните пристанища. Тъй че известно време Югът и Северът ще трябва да делят: единият ще осигурява петрола, а другият - преработката и транспорта.

Това разпределение на дяловете от петролната баница само по себе си съдържа дисбаланс, следователно е бомба със закъснител - причина за остри разногласия. В Судан това може да означава само едно: връщане към гражданската война. Впрочем и двете страни са толкова уморени от нея и с дотам изтощени ресурси, че и това изглежда малко вероятно - просто няма с какво да воюват, нито пари за целта.

Всъщност кой знае - говори се, че южняците за всеки случай и в разрез с договореното вече са складирали много оръжие на своя територия. Да не би да последва “внезапна атака” откъм Севера. Запасите от петрол в Судан съвсем не са безкрайни. Според експерти на “Бритиш петролиъм” и френската “Тотал”, горивните ресурси там са 6-7 милиарда барела. И то в най-добрия случай.

Напълно е вероятно под земята да има далеч по-малко въглеводороди. Някои експерти прогнозират, че търговският добив в страната може да продължава успешно още десетина години. И никой не може да предскаже какво ще се случи по-нататък. Най-важното е да не стане по-лошо, петролът да не скара отново до кръвопролитна война двете географски части на страната.

Прочее, като най-близка задача на ООН се очертава да осигури поетапно икономическо (петролно) прекалибриране на Судан, което да мине без политически трусове. Ще се наложи страната, по-голяма от половин Западна Европа, да бъде приучвана към разделен живот, към съвместно съществуване на двете й половини. Иначе ще експлодира и ще повлече крак за половин Африка.

Може впрочем да се очаква едно рамо от Китай. Мъдрите китайци заемат специално място в страната на “черните хора”, както арабите са наричали Судан. Те се изхитриха тъй изкусно да изградят отношения и с Хартум, и с Джуба, че да си гарантират и обичта на Севера, и тази на Юга. Не ги изплаши нито гражданската война, нито несигурното положение на всяка от двете воюващи страни: китайците влагаха колосални средства в инфраструктурата на Судан, строяха пътища и тръбопроводи, болници, училища, детски градини, стадиони и магазини.

През последните 15 години те инвестираха в Судан около 15 милиарда долара. Щом се изтеглеше отнякъде американската компания “Шеврон” (всъщност първата, открила петрол в страната), там мигом се настаняваше Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Допреди близо 12 години в Судан почти не личеше да има китайско присъствие. Днес на тази държава се падат 50 на сто от целия судански износ.

Китай има огромни дялове в четирите консорциума за добив на петрол в северните и в южните райони: от 40 до 47 на сто в три от тях, а в единия - 95 процента. Прекарал вече тръбопроводи от Юга към петролното пристанище Порт Судан, днес той “заделя” за себе си между 65 и 80 на сто от общия дневен добив на петрол! И няма намерение да отстъпи никому своите позиции.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0879 003 705

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0879 003 705

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0879 003 705
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359879 003 705

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************