Brexit заплашва европейските банки с финансова дупка в размер на около 108 млрд. евро

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Brexit заплашва европейските банки с финансова дупка в размер на около 108 млрд. евро


Ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз, част от кредитния пазар на Стария континент може „да си тръгне" с островната държава и европейските банки вероятно ще се наложи да покрият финансова дупка от притежавани от тях британски ценни книжа за 108 млрд. евро (около 123 млрд. долара), се посочва в анализ на агенция ZORA NEWS.

Кредиторите от ЕС, които притежават облигации, гарантирани от британските ипотечни компании, банкови заеми и дългове по кредитни карти могат да се окажат въвлечени в заразния негативен ефект от евентуален сценарий Brexit, тъй като тези дългове вероятно повече няма да се считат за техни спешни парични резерви. Новото финансово споразумение на ЕС с Обединеното кралство може би ще отнеме години, преди да бъде постигнато, което кара адвокатски компании и анализатори да започват да се опасяват относно притежаваните ценни книжа, обезпечени с активи, и то в един пазар, който вече беше засегнат сериозно от началото на финансовата криза преди години.

Ако тези британски активи вече не могат са се броят, европейските банки могат да се окажат пред проблем с тяхната ликвидността, заяви пред Bloomberg Винсънт Кийвини, партньор в адвокатска кантора DLA Piper, специализирана в областта на структурните кредити.

В съответствие с Базелските споразумения - набор от споразумения между глобалните финансови регулатори, банките трябва да отговарят на минимални стандарти, които да ги направят по-устойчиви на шокове, след като последната глобална финансова криза подчерта тяхната слабост. Един от стандартите, известен като Коефициента на ликвидност на покритие, изисква от банките да поддържат адекватно количество висококачествени (нерискови) активи, които могат бързо да бъдат превърнати в пари в брой (да бъдат продадени), за да се отговори на евентуална необходимост от спешна ликвидност в рамките на 30 дни.

На този етап някои от секюритизираните ценни книжа са включени в силно ликвидните активи на банките, но изискването е базовите активи да са с произход от европейска държава - членка на ЕС, съгласно закон на Европейската комисия за делегираните стандарти. Това означава, че някои от облигациите, обезпечени със залог от една Великобритания, която вече е излязла от Съюза, могат да бъдат изключени от основните банкови активи.

Според Мануел Тройовски, базиран в Мюнхен анализатор на UniCredit Bank AG, тези обезпечения с британски активи от страна на европейските търговски банки, които отговарят на изискванията за ликвидност, включващи обезпечения с ипотеки, кредити за автомобили или задължения по кредитни карти са в размер на около 108 млрд. евро.

Това означава, че предстоящият на 23 юни референдум във Великобритания представлява поредно предизвикателство за европейския паричен пазар в размер на 368 млрд. евро, който бележи спад от 2007 година насам, когато започна сривът на кредитните пазари и именно този тип секюритизирани ценни книжа бяха нарочени за прекомерното раздуване на жилищния пазар и за прикриване на риска. Според JPMorgan Chase & Co. през последните две години пазарът се е свил с 26 на сто.

За инвестиционните портфейли на европейските банки има риск евентуалното изпадане на този тип британски облигациите да доведе до рязко понижение на Коефициента на ликвидно покритие, отбеляза за Bloomberg шефът на кредитната рейтингова компания DBRS Гордън Кер. Ако Великобритания напусне ЕС, може да станем свидетели на засилен интерес за продажби от страна на притежатели на банкови активи, допълни той.

Други анализатори обаче предупреждават, че подобен тип притеснения изглежда прекалено раздути.

Дори ако британците гласуват за Brexit, Великобритания ще остане в рамките на ЕС още известно време, тъй като процесът на оттегляне няма да се случи за една нощ, посочи специализираният адвокат за капиталовите пазари в компанията Linklaters LLPДжордж Гуудерам. Ако вие сте европейски банков холдинг, притежаващ някои британски секюритизирани ценни книжа, включени във вашия Коефициент на ликвидно покритие, не е вярно, че вие ще трябва да ги разпродадете в деня след вота, подчерта той.

Европейската комисия все още няма планове за извънредни ситуации във връзка с предстоящия във Великобритания референдум и не спекулира със сценарий от типа „какво ще се прави, ако последва Brexit", посочи в имейл до агенция Bloomberg говорител на Комисията.

Трябва обаче да се има предвид, че европейските банки са сред най-големите инвеститори в деноминирани в евро британските ипотечни облигации, според Ратул Рой, анализатор на Citigroup Inc. в Лондон. Този тип ценните книжа са привлекателни, тъй като те вече започнаха да предлагат по-добра доходност в сравнение с аналогични ипотечни книжа от еврозоната, като в същото време те позволяват на кредитните институции да диверсифицират своите портфейли.

Пример за това е голямата британска ипотечна компания Nationwide Building Society, която продаде през февруари еквивалента на 1 млрд. британски лири под формата на облигации, деноминирани в евро, паунди и в долари, като тези книжа бяха обезпечени с първокласни британски жилищни ипотеки. Най-големите купувачи на тези книжа бяха банките, като повече от 95% от книжата, емитирани в евро, бяха закупени от кредитни институции в континентална Европа.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0879 003 705

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0879 003 705

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0879 003 705
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359879 003 705

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************