Иван Костов унищожи банките през 1997 г.

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Иван Костов унищожи банките през 1997 г.


Банковата олигархия по времето на Костов предприе стремителното си замогване. Най-парадоксалното е, че Командира отвори кутията на Пандора в банковия сектор само година след като правителството на БСП с премиер Жан Виденов доведе българските банки до тотален крах.

А нацията очакваше друго – възмездие за източените от банките спестявания и публични пари, реформиране на банковия сектор така, че подобно източване да не се случи отново, както и недопускане на „братовчедите“ в този сектор. И трите очаквания бяха излъгани.

Бюджетът е изразходвал 108 318 925 407 лв. и почти 206 910 401 щ. долара, за да изпълни гаранциите, които Законът за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), приет от 38-то НС през април 1998 г. даде. ДСК, където основно бяха съсредоточени парите на българските граждани през 90-те години понесе загуба от 103 675 873 572 лв. БНБ загуби 143 727 000 000 лв. и това е само сумата на главниците. Тези чудовищни загуби заради политическото командорене на банките по времето на Виденов буквално крещяха за възмездие на виновниците. Нищо подобно не се случи.

Топли места за братовчедите

Тъкмо обратното – под най-високо покровителство започна истинска банкова приватизационна вакханалия, в която на доста места се уредиха пак „братовчедите”. В „Банков надзор” на БНБ се курдиса кумата на Иван Костов – Емилия Миланова. Братът на шефката на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова оглави като изпълнителен директор ДЗИ. Зетят на председателя на парламента Йордан Соколов влезе в управата на Насърчителна банка заедно с Пламен Орешарски. В СИБанк ключова позиция зае един от най-близките тогава приятели на премиера – Славчо Христов. Тази банка се превърна и в апотеоз на „братовчедския” профил на управлението на Иван Костов. Времето по принцип заличава много, а в България поради особености на племето, населяващи тези земи, много често и заличава всичко. Минали са петнадесет години оттогава и вече почти никой не помни нищо от подвизите на тези хора. А СИБанк се ползваше наистина с най-висши протекции. През 2000 и началото на 2001 г. се случи истинско превземане на сметките на държавните органи от тази банка. Според публични заявления по онова време на банкери, които не са имали честта да започнат кариерата си като гостилничари, всичко това е ставало в нарушение на Закона за конкуренцията.

Касичка СИБАНК

Съдете сами – няколко месеца преди правителството на Иван Костов да падне, Висшият съдебен съвет, в който преобладаваше квотата на СДС и лично на Командира, взе решение, с което препоръчва на съдилищата в цялата страна да ползват услугите на СИБанк. Ставаше дума за около 150 млн. лева на година. В началото на същата година управителното тяло на НОИ взе подобно решение и прехвърли над 50% от парите си (1 млрд. лв.) в същия трезор. Пак там бяха прехвърлени и парите на митниците – над 500 млн. лева. По онова време председател на Управителния съвет на трезора е главният „партизанин” на Джордж Сорос в България – Георги Прохаски. Нахалството му не знае граници, след като в едно интервю от онова време си позволява да твърди, че СИБанк „губи от парите на държавата”. Невероятно! Винаги съм твърдял, че дали от въздуха, дали от храната, дали от водата, която пият, дали от традициите, но по тези земи са се селектирали едни от най-значимите и непоправими наглеци на света. Истински шампиони по наглост. Племето ги трае, даже в продължение на цели декади ги избира и преизбира – истинско стадо на слепите пастири.

Безпардонност

В интервю от 22 февруари 2001 г. и прокуристът на същата банка Светослав Божилов ще отпочне със същите бабини деветини, но една идея по-надолу в наглостта, докато настоява, че „СИБанк не печели от НОИ и съда”. Ето че той е „по-скромен”. Поне не твърди, че СИБанк губи от прибирането в трезорите си на 30% от публичните пари. Да им се неначудиш на тези хорица докъде могат да стигнат в безпардонността си. Как докъде? Ами докъде им позволяваме – дотам! Ако им позволиш да ти се качат на главата, те ще го направят, без да се замислят дори. Бързите промени в СИБанк и махането на Славчо Христов няколко месеца след като падна неговият политически демиург са най-неоспоримото доказателство „КОЙ” и защо го е протежирал. Обективността изисква да добавя още две измерения на процесите на банковата приватизация. Първо, формално този процес се движеше от Банковата консолидационна компания, под чиято шапка беше събрано държавното акционерно участие в капитала на банките, които трябваше да бъдат приватизирани. Тук веднага се появяват и сериозни проблеми, свързани с този факт. Както пише в официалния доклад за дейността на БКК за 1997 г.:„Проблемите, свързани с капитала на БКК, се дължат както на недостатъчно прецизно формиране на капитала и на пропуски в организацията на процеса на замяната на временните удостоверения за акционерно участие в търговските банки с такива на БКК, така и на недостатъци на актовете, регламентиращи взаимоотношенията на БКК с нейните акционери, на недостатъчно съдействие и неизпълнение на задълженията от страна на държавните органи и държавни юридически лица, които следва да изпълняват и да организират изпълнението на актовете на Министерски съвет.” Второ, намесата на висши публични лица в приватизацията на банковия сектор не успя да опозори този процес докрай.

Откопчени от алчните ръце

В името на обективността трябва да кажа, че БКК успя да частично да откопчи няколко банки от алчните им ръце. Има и примери за това мое заключение – в края на юли 1997 г. беше подписан договор между БКК и инвеститорите, които трябваше да придобият акционерно участие в банката. 35% бяха придобити от Европейската банка за възстановяване и развитие, 29,63% от американската компания „Опенхаймер и Ко” и 35% от „Булбанк”. Основните условия по сделката бяха:

Обща стойност на проекта – 48 млн. щ. долара

БКК продава 100% от акционерното си участие

Новите собственици се ангажират да инвестират 30 млн. щ. долара за увеличаване капитала на ОББ, както и да предоставят други инвестиции под формата на капитал, друга капиталова форма или дългосрочен кредит.
Реализацията на приватизационния проект за ОББ имаше съществено значение за стартиране продажбата на мажоритарното участие на БКК във всички други търговски банки и за изпълнение на условията за приватизация и стабилизация на банковата система като елемент от споразумението на правителството с МВФ. ОББ след няколко години стана част от Групата на Национална банка на Гърция. Интересен факт от историята на Националната банка на Гърция е, че през XIX в. един от основните акционери в нея е фамилията Ротшилд. Да, знам, че на много умните и интелигентни протестърчета тези факти не им се нравят, знам, че Асен Генов пак ще ме нарече във фейсбук профила си „деликатен конспиролог”, но фактите са такива. Описани са в официалната история на банката. (A Chronicle of National Bank of Greece, 1841-2001, 160 Years of Banking, Historical Archive, National Bank of Greece, Athens, 2001, p. 18).

Регистрирана в Кипър

Подготовката за приватизацията на друга банка (Българска пощенска банка) започва през втората половина на 1997 г. В началото на 1998 г. са получени три индикативни оферти – от „Номура интернешънъл”, от Националната банка на Гърция и от Американската животозастрахователна компания. При наддаването за продажбата на 78,23% от капитала на Българска пощенска банка се появява офшорният фактор в българската банкова приватизация. Как става това? На 18 февруари 1998 г. Съветът на директорите на БКК поставя на първо място офертата на „Номура интернешънъл”. Преговорите с тези инвеститори обаче се проточват във времето и са прекратени поради непреодолими различия по отношение на изискването на потенциалния купувач да отложи сключването на договор с „Български пощи” ЕООД след приключване на приватизационната процедура за банката. На 17 юли 1998 г. СД на БКК обявява, че „Номура интернешънъл” губи статута на предпочитан купувач на банката. В началото на август СД на БКК определя за най-добра съвместната оферта на Американската животозастрахователна компания и гръцкия холдинг „Консолидейтид Юрофайненс”, офшорка, регистрирана в Кипър, която купува акционерното участие на БКК в Българска пощенска банка, съставляващо 78,23% от капитала на банката. Договорът е подписан на 14 август 1998 г., акциите са джиросани на 9 ноември 1998 г. и същия ден по сметката на БКК в BNP-Dresdner bank са преведени всички средства в съответствие с Договора за покупко-продажба. За продадените проценти от капитала на Българска пощенска банка БКК получава 38 млн. долара. Останалите параметри на договора са следните: купувачите следва да увеличат капитала на банката през първата година след влизане на договора в сила с 20 млн. долара; през следващите седем години след датата на изпълнение на договора новите мажоритарни собственици се задължават да запазят 100% своето акционерно участие; през следващите пет години българското правителство ще получава 10% от дела на новите мажоритарни собственици в печалбата на банката след данъчно облагане.

Щурмът на КТБ

Сделката за приватизацията на Българска пощенска банка е обявена за сделка на годината!? Не е много ясно как офшорна приватизация на банка може да носи чертите на най-добра сделка на годината, но тук всичко е възможно. Разбира се, офшорната структура на капитала в една фирма не е непременно сигнал за лоша сделка или бъдещо лошо управление на тази фирма. Но към банките с офшорни акционери в свободния свят винаги се е гледало с подозрение. Тук също би трябвало да е така, но кое в България по времето на Костича беше нормално и както в белия свят, та и банковата приватизация да е такава. Още повече, че пак по това време и Корпоративна търговска банка предприе своя офшорен щурм, оглавена от отпрашилия днес през девет планини в десета банкер-беглец Цветан Василев. Старият закон за банките и кредитното дело от първата половина на 90-те години позволяваше на Централната банка да отказва на фирми и лица, които искаха да държат пет или повече процента дялово участие в банка. В новия закон за банките, приет от 38-ото НС на 25 юни 1997 г., тази летва е вдигната до 10%. Така група от няколко свързани помежду си фирми вече лесно може да придобие контрол над дадена банка, като отделните дялове бъдат разбити под 10%. Точно по този начин Булбанк продаде Корпоративна търговска банка на десетината офшорни фирми, за която сделка банковият надзор на БНБ научи от вестниците. Дълго време собствеността на КТБ беше загадка, забулена в тайна, обвита в мъгла. Когато станаха ясни нещата около този и други казуси вече беше безнадеждно късно. Няколко милиарда отлетяха яко дим, без никаква надежда за възстановяване на притежателите им.

От Ротшилд – на Ротшилд

Какво се случва с приватизацията на останалите банки? С избирането на инвестиционен посредник през август 1998 г. се пристъпва към приватизацията на ТБ „Експресбанк”. Необходимите средства в размер на 1,1 млн. екю за посредника са осигурени от ЕС, а на 2 октомври 1998 г. е подписано споразумение за такъв с HSBC Investment Bank. Отново леко ще подразня протестърчетата – тази банка е един от стълбовете на групата Ротшилд и основен техен инструмент за контрол на цяла Азия (особено на Китай). Възникнала е покрай търговията с опиум там в средата на XIX в. Иначе централата е в Лондон. Та в този смисъл вероятно не е без някаква връзка с горната информация решението на СД на БКК от 27 юли 1999 г. да избере като най-добра офертата на френската „Сосиете Женерал” – част пък от френската група Ротшилд. Предварителните преговори със „Сосиете Женерал” започват на 2 август 1999 г., а договорът за покупко-продажбата на банката е подписан на 24 септември 1999 г., като „Сосиете Женерал” избира третата опция за закупуване на ТБ „Експресбанк”, при която БКК се задължава да изкупи експозицията (кредити и други задължения) на Варненската корабостроителница към банката за сумата от 6 млн. щ. долара. Така де, на другарите Ротшилдови не бива да им се скършва хатъра с проблемни сделки, защото ако се разсърдят, ще спре да ти върви в живота. Костича, който им хариза част от най-хубавите парчета от златодобивната и друга добивна промишленост, това най-добре го знае.

Сянката на Кирчеви

Друга свързана с групата Ротшилд структура пък придоби банка „Хеброс”. Става дума за „Риджънт Пасифик Файнанс Лимитид”, дружество регистрирано на Каймановите острови. Пак офшорка! Въпреки това СД на БКК избра офертата на „Риджънт Пасифик Файнанс Лимитид” за най-добра оферта. След като СД на БКК одобри проекта на договора за покупко-продажба между БКК и „Риджънт Пасифик Груп”, договорът беше подписан на 10 декември 1999 г. Казвате, че ви звучи познато името „Риджънт Пасифик Груп”? Правилно, през 1998 г. кипърската компания „TBF (Cyprus) Lirmited” е избрана за купувач на 75% от акциите на Централния универсален магазин. Кипърското дружество беше дъщерна фирма на „Риджънт Пасифик Груп”, а негови представители тук бяха Газуан Шараф и Георги Кирчев. Звучи ви познато името Георги Кирчев? Правилно, това е същият Георги Кирчев, съпруг на Мая Кирчева, семейството Кирчеви, които в края на 90-те г. бяха от най-близкия приятелски кръг на Костича.

Задкулисният играч

Какви са изводите ли? Тях вие ще си ги направите, моята работа е да ви дам фактите. Фактите и документите са най-трудното в тази работа, защото искат къртовски, упорит, многогодишен труд и зверска концентрация на усилията. Нали знаете онази приказка в чистия бридж – „Кралете наддават, пажовете разиграват”. Приемете, че откриването на документите и фактите е аналогично на наддаването в бриджа. Питате „КОЙ” стои зад тези офшорки ли? Моят отговор е, че е много вероятно „Риджънт Пасифик Груп” да е представлявала икономическите интереси на човек от най-висшите кръгове на изпълнителната ни власт. Вие си отговорете „КОЙ” е той. Аз само знам, че този човек по подобен начин и след подобни схеми и днес контролира големи части от българската икономика. Даже си нямате представа за какви анклави от националното стопанство и финанси става дума! Знам още, че нещо ви липсва във всичко изписано дотук. Питате се за „Булбанк” и нейната приватизация. Запазете концентрацията и вниманието си – на тази приватизация ще посветя отделен анализ. Както пише в един от докладите на Банковата консолидационна компания: „Приватизацията на „Булбанк” ще бъде най-важната приватизационна сделка за България… Тази приватизационна сделка ще привлече много по-широк интерес поради факта, че по дейността на „Булбанк” много често в чужбина се правят изводи за състоянието на българската икономика.” (Архив на БКК, Доклад за дейността на Банковата консолидационна компания за 1997 година, ф. 1375, оп.1, а.е.15, л. 48).- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0879 003 705

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0879 003 705

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0879 003 705
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359879 003 705

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************