„Америка преди всичко” - промени света

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

„Америка преди всичко” - промени света


Един призрак броди в света. Призракът на нещо ново, но какво е то никой не знае. Отдавна не е имало подобна ситуация на всепроникваща неопределеност, когато не можеш разбираемо да формулираш ставащите промени. Понятията, които се опитват да използват за описание на новите явления, било то популизъм, нов меркантилизъм, или криза на либералния модел, нищо не обясняват.

Засега може с увереност да се каже само едно: вътрешният дневен ред взема преднина пред външните амбиции и стремежи на водещите страни в света. Както и да се отнасяме към лозунга на Доналд Тръмп, „Америка преди всичко”, ако САЩ вземат такъв курс, скоро в същата посока ще тръгне и целия свят. Америка ще дава тон на глобалната политика, поне в близките едно или две десетилетия. За откъсване на политическия елит от корените му и загуба на легитимност в очите на масите е казано ече достатъчно много. Но за приземяването трябва да се намери такъв модел, че той да бъде разбираем за същите тези маси.

Търсенето на този модел ще бъде основно съдържание на новия етап на развитие. Всеки се мъчи да направи това по своему. Европа след британския и американския шок въздъхна с облекчение, когато Партията на свободата в Холандия не постигна очаквания успех. Сега всички погледи са приковани във Франция, където умерената и уважавана част от обществото се моли Емануел Макрон да спечели изборите. Защото елитите твърдят, че победата на Марин Льо Пен ще бъде истинска катастрофа за Евросъюза, а приятният във всяко едно отношение центрист ще внесе свеж полъх в общността. Даже и да се съгласим с първото твърдение, то второто изглежда илюзорно.

Макрон, действително може да победи под лозунга „Никога Льо Пен”. Но появата в Стария свят на безкрайно политкоректен, синтетичен и еластичен президент, говорещ на публиката това, което тя иска да чуе, това за съжаление е последното, което би способствало за нов старт на единна Европа. С други думи, не всяка алтернатива на „популистите” е спасителна, но опитът да се продължи по предишния начин, сигурно ще бъде катастрофален.

Америка на Тръмп засега демонстрира нещо удивително в държавното управление. Една супер-държава движеща се на автопилот. Прибързаната промяна на курса в посоката, която обеща милиардерът-строител не се получи. Оказа се, че управлението на огромна страна не е съвсем същото като управлението на голяма корпорация. Войната вътре в управляващата върхушка и до днес продължава. През изминалите месеци след инаугурацията не стана ясно какви са външно-политическите приоритети на САЩ. За сметка на това се наблюдава ярко изразена инерционност в управлението. Когато капитанът върти щурвала, а корабът не променя посоката си, той продължава движението си в посоката, зададена му от предишния капитан.

Впрочем, по важно е, че Тръмп не преуспява и в решаване на въпросите от вътрешната политика, които за него са приоритетни. Това означава, че и в бъдеще той ще продължи да се занимава основно със системата на здравеопазването, миграцията, работните места и останалите анонсирани в предизборната му кампания теми, а международните сюжети ще се развиват предимно механично и вероятно твърде непоследователно. С една дума, получава се нещо парадоксално. Избирателят във водещите държави влияе на външната политика, не защото тя го интересува, а точно обратното. Индиферентността и липсата на интерес към международната проблематика, раздразнението от липсата на ангажираност на управляващите към „домашната им работа”, принуждават „началниците” да се ангажират с вътрешните теми. Това всъщност представлява механизма на нашумялата деглобализация, за която активно се заговори. Важно е да се знае, че този процес има всеобщ характер. Ние, както вече се е случвало в историята, отново се оказваме в ситуация на „синхронно време”.

Днешния „бунт против глобализма” на Запад е сравняван със събитията от края на 60-те години, когато Европа и САЩ бяха обхванати от бунтове на недоволните от социално-полиическата ситуация младежи. В същия период обаче имаше подем на гражданската активност и от другата страна на „желязната завеса”, в страните от СССР и социалистическия блок. „Пражката пролет”, полските демонстрации или изявите на руските дисиденти, те разбира се, силно се различаваха от вълненията в Сорбоната или Бъркли. Но това бяха прояви на един общ процес.

Отговорът, който намери Западът, абсорбирайки протестния елемент чрез разширяване рамките на обществения договор, се оказа много по-устойчив, отколкото смазването на протестите, което предприе съветският блок. Днес Русия както и останалите незападни страни много повече са ангажирани в глобалните идейно-политически процеси. И макар че изминатия път от Русия за 30 години се отличава значително от западния, световните бури няма да подминат и руското общество. Няма имунитет от това, което на Запад кръстиха „подем на популизма”. Преимуществото на Русия е в това, че годините на остри завои приучиха обществото на издръжливост и адаптивност, с което не могат да се похвалят западните страни, привикнали към комфорт и постоянно нарастване на благосъстоянието.

Ще бъде интересно да видим какъв ще бъде света, в който големите играчи ще се обърнат към себе си, а освободеното пространство ще се отвори за действия на тези, които не носят отговорност за нищо и са заинтересовани изключително от глобална нестабилност.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************