Нелегалното вкарване на бежанци в Европа - нова растяща индустрия

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Нелегалното вкарване на бежанци в Европа - нова растяща индустрия


В разгара на най-голямата миграционна вълна към Европа от десетилетия бързо разрастващите се каналджийски мрежи вкарват тайно сирийци и хора от други националности на континента, заявяват представители на правоохранителни органи.

Изобретателността им почти не познава граници, пише Майкъл Бърнбаум в американския вестник Washington Post.

Откритите 71 тела в камион на автстрийска магистрала миналата седмица са само зловещ епизод от бързо разрастващата се вълна на каналджийство, в чиято хватка Европа попада, смятат представители на службите, издирващи каналджиите. Автомобили, които някога може да са служили за контрабанда на цигари, се използват за доста по-деликатен товар - хора. В социалните мрежи и в личен разговор мигрантите могат да избират измежду набор от услуги, вариращи от място в опасна гумена лодка за плаване до Гърция, до чартърен самолет с пряк полет до мечтаната от бежанците Швеция.

Дългото и мъчително пътуване през Западните Балкани придоби известност през последните месеци, след като бягащите от война сирийци и иракчани години наред предпочитаха морския маршрут от Либия. Сега хиляди мигранти поемат ежедневно на дълго пътуване от бежанските лагери в съседните на Сирия страни към западноевропейските държави, предложили им сигурно убежище. Те правят това заедно с каналджии, които често рекламират услугите си открито във Facebook и други социални медии.

"Все по-голям брой от познатите ни в миналото мрежи, които търгуваха с трафик на незаконни наркотични вещества, сега се преориентират към каналджийството", каза Роберт Чрепинко, началник на отдела за борба с организираната престъпност в Европол. "Криминалните дейности се разрастват със същата скорост като броя на нелегалните мигранти".

Престъпният бум е толкова бърз, че новият отдел на Европол за наблюдение на онлайн пространството, който на 1 юли започна да следи свързаната с тероризъм активност в социалните медии, неотдавна разшири дейността си и върху каналджийството, посочи Чрепинко.

Националните правоохранителни органи срещат трудности да отговорят на темповете на мигрантския наплив, тъй като старите престъпни мрежи се насочват към нови сфери на бизнес.

"Това е глобален престъпен бизнес и затова е доста печеливш", каза Патрик Енгстрьом, ръководител на службата за гранична охрана на шведската полиция. Той следи каналджийството и трафика на хора от години и е наблюдавал как тази дейност се е възражда в Европа от началото на 2014 г.

Швеция, заедно с Германия, се превърна във водеща дестинация за търсещите убежище, след като правителството в Стокхолм обяви, че сирийските бежанци ще получават постоянно жителство и правото да се настаняват с цялото си семейство в тази спокойна страна.

Енгстрьом посочи, че Европол е разкрила различни схеми за стигане до Швеция. Те варират от елементарни начини на превоз като например с кемпер до сложни като пътуване с чартърен самолет от Турция, привилегия, излизаща по около 10 хиляди долара на всеки сирийски пътник. Щом кацнат, получават бежански статут, каза Енгстрьом.

Широкият набор от способи отразява многообразието в социалния произход на кандидатите за убежище. Сирийският конфликт, навлязъл в петата си година, е преобърнал с главата надолу живота на много семейства от средната класа с големи спестявания. Възможно е много от тях с години да са стояли някъде близо до Сирия с надеждата да се върнат у дома, но са се предали и са се насочили към Европа.

Кандидатите за убежище имат сериозни мотиви да стигнат да богати страни като Германия и Швеция, без да ги засичат по пътя. Ако това стане в някоя друга страна в Европейския съюз, те може да бъдат принудени да кандидатстват за убежище при далеч по-неприветливи условия. Унгария постави ограда с бодлива тел по границата със Сърбия, а унгарските власти тази седмица попречиха на по-нататъшното им пътуване към Австрия.

Междувременно Германия очаква да приеме до 800 хиляди търсещи убежище през 2015 г. Критици посочват, че този смесен тип прилагане на закони подхранва още повече търсенето на каналджии.

"Тъй като придвижването из Европа става все по-трудно, цената за мигрантите и нуждата от каналджиите ще растат", каза във вторник Тюзди Рейтано, ръководителка на Глобалната инициатива за борба с транснационалната организирана престъпност.

Има услуги във всякакви ценови категории, вариращи от стотици долари за неудобно пътуване през Средиземно море на долната палуба на някой кораб до хиляди долари за по-дълги и по-сложни пътувания, казват представители на правоохранителни органи. В ерата на смартфоните много от каналджийските услуги са достъпни на арабски във Facebook и други социални медии. Мигрантите общуват помежду си по време на пътуването чрез приложения за изпращане на съобщения като WhatsApp, за да се предупреждават взаимно къде полицейското присъствие е най-засилено.

"Сирийците организират пътуванията си много по-умело, отколкото която и да било друга група в историята на миграцията, за която ми е известно", заяви Рейтано.

Пътува се с кораб, пеша, с влак и автобус - и в поне един от етапите от над 1500-те километра между изходните точки в Турция и сигурността на Германия има участие на каналджии, казаха представители на правоохранителни органи. Шведските власти смятат, че 99 процента от бежанците, стигащи до тяхната територия, са използвали такива хора, за да улеснят поне частично своето пътуване. По оценки на европейски служители това е бизнес за милиарди долари.

"В Турция каналджиите се справят доста по-умело с медиите и задоволяват нуждите на конкретна аудитория", каза Изабела Купър, говорителка на Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС). "В социалните медии просто можеш да видиш какво се предлага, има конкретна дата и се предлага конкретен тип транспорт".

Само допреди броени месеци по-голямата част от пътуванията ставаха през Средиземно море от Африка. Сега потокът се измести към Западните Балкани, по маршрути, използвани отдавна от трафиканти на хора, но никога в сегашните размери.

Пътуванията по море влязоха в новините с прекалено честите преобръщания на плавателни съдове. Но балканските маршрути също могат да крият голяма опасност. Може да има доста повече жертви, отколкото онези 71 мигранти, които загинаха в камиона в Австрия, заявиха представители на европейските власти. Повечето от кандидатите за убежище, отправящи се към Европа през Западните Балкани, плащат предварително на каналджиите на всеки етап от пътуването, което не дава особено голям стимул на техните придружители да правят така, че те да стигат до местоназначението си невредими.

"Може да прозвучи обезсърчително, но случаят в Австрия е просто един случай, който сме разкрили", каза Енгстрьом от шведската полиция. "В момента това се случва всеки ден, може би всеки час, не само хора да бъдат транспортирани в наистина тежки условия, а и да се задушават, но ние да не сме ги открили".

В дните, откакто австрийските власти започнаха да подлагат на щателни проверки автомобилния трафик от Унгария, те попаднаха на няколко случая на натъпкани мигранти в опасни условия, заяви тази седмица австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.

Мъж, заподозрян, че е замесен в гибелта на 71-те души в Австрия, е бил издирван месец по-рано от германските власти във връзка със случай, свързан с каналджийство, каза Петер Визенбергер, прокурор в южния германски окръг Дегендорф. Той заяви, че германската полиция е спряла автомобил "Ситроен" на 25 юли и е открила в него 38 афганистански мигранти. Шофьорът и пътник избягали. Временните номера на автомобила били регистрирани на името на Методи Георгиев, 29-годишен български гражданин, се казва в съобщения на местни медии.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА