Към какво се стреми Русия

Списание ЗОРА - Интересните теми на едно място!

Към какво се стреми Русия


Докато европейските лидери вярват, че са близо до решение на бежанската криза, след като договориха сделка с Турция, друга сила наблюдава играта внимателно и отдалеч: Русия.

Туит от говорителя на външното министерство на Руската федерация разкри доста тази седмица.

"Миграционната криза се дължи на безотговорни опити за разпространяване на демокрация от западен тип в Близкия Изток", написа Мария Захарова, часове преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел. Това не просто отразяваше общоизвестната съпротива на Москва срещу всичко, което отдалеч намирисва на предизвикана от Запада промяна на режима - то беше замислено и като мъмрене.

Русия бива обвинявана в "употреба като оръжие" на бежанската криза с цел дестабилизиране на Европа. Това твърдение наскоро бе повторено от висш командващ на силите на НАТО в Европа. Тезата зад това разсъждение може и да е спорна.

Това, което обаче е без съмнение, е че е необходимо да знаем какво мисли Русия, и към какви цели се стреми, докато наблюдава ЕС да се изправя пред многобройни кризи.

За да разберем какво се случва в главата на Путин, си заслужава да прочетем скорошните писания на външния му министър Сергей Лавров.

В дълга статия, публикувана този месец в московското списание "Россия в глобальной политике", Лавров изрича нещата с недвусмислена яснота.

Това, което Русия иска, е ни повече, ни по-малко фундаментална промяна: официално, основаващо се на договор право на позиция върху политическата архитектура и сигурност в Европа.

Докато Русия не получи това, гласи посланието, няма да има стабилност на континента. Основното изречение в статията е следното:

"В продължение на последните поне два века, всякакви опити да бъде обединена Европа без Русия и против нея, неизбежно са завършвали с тежки трагедии".

Лавров не е самостоятелен мислител, действащ независимо от прекия си ръководител - Путин.

Той е технократ и е човекът, най-дълго заемал поста външен министър в постсъветска Русия (на тази длъжност е от 2004-та насам). Лавров пее дипломатическата си песен с тон, задаван лично от руския президент.

Вярно е, че западни висши политици казват, че Лавров на четири очи е бил вбесен от внезапното решение на Путин през 2014 да анексира Крим - ход, който противоречеше на традиционните твърдения на Русия, че иска да спазва "международното право". Въпреки това, през цялото време той се придържаше към официалния сценарий.

Не е съвпадение, че статията на Лавров излезе точно, когато Русия играше с висока ставка в Сирия, а европейците се мъчеха да договорят политика за мигрантите.

Да кажем, че Путин е "превърнал в оръжие" бежанската криза, би означавало да му дадем твърде голям контрол върху събитията, защото истината е, че не точно Русия стартира тази криза.

Руският президент обаче капитализира изгодно ситуацията, която задълбочи слабостите и разделението в Европа. Също така кризата засили позициите на крайнодесните европейски движения, които Русия подкрепя.

Командващият от НАТО обаче е прав поне в едно, а именно, когато твърди, че Русия, наравно с нейното протеже Башар ал Асад, е "задълбочила" бежанската криза.

Действията на руските бомбардировачи над Сирия, особено в региона на Алепо, накараха още хиляди отчаяни семейства да поемат към турската граница.

Не бива обаче да се забравя и че денят, в който мигрантската криза за първи път се оказа в центъра на общественото внимание, не беше през 2015-та, а на 3 октомври 2013-та, когато стотици се удавиха край остров Лампедуза.

Това беше много преди Русия да започне военната си интервенция в Сирия.

Въпреки това е увлекателно да четем как Лавров се опира на европейската история, за да подкрепи твърденията си, че без съдействието на Русия континентът може да бъде изправен единствено пред хаос.

Той дава за пример Екатерина Велика (чийто външен министър някога е заявил: "Нито един топ в Европа не е стрелял без наше съгласие"), Наполеоновите войни и Кримския конфликт от 1853-1856 година. Лавров представя мащабна, параноична версия на историята, в която "западните" европейци през вековете са участвали в сговор да превръщат Русия в жертва и да я унижават.

Лавров изглежда дори прави сравнения между Путин и Петър Велики.

По негови думи, Петър Велики е разчитал на "твърди вътрешни мерки и решителна, успешна външна политика", за да направи Русия основен европейски играч "за малко повече от две десетилетия".

Той повтаря мантрите на Москва за Студената война, която не е била изгубена от Русия, а е завършила с "неблагоприятно стечение на обстоятелствата", довело до разпада на СССР.

Разширението на ЕС и НАТО, пише той, не е с цел "по-малките европейски държави" да вървят от "подчинение към свобода", а просто е "смяна на лидера". Резултатът, според него е, че сега тези страни "са неспособни да вземат каквито и да е значими решения без зелена светлина от Вашингтон или Брюксел".

В тази безумна смесица се слага знак на равенство между европейските институции и съветския тоталитаризъм.

И все пак централният елемент от тезата на Лавров е, че след 1991-ва, "трябваше да създадем нова основа за европейска сигурност", и сега е моментът това да бъде направено - ако "системните проблеми", които са изникнали между Русия и Запада бъдат преодолени.

Това не е ново руско послание, но Москва охотно го намесва в сегашния европейски дебат. Миналия месец Дмитрий Медведев ясно го показа, присъствайки на конференцията по сигурността в Мюнхен. Премиерът на Русия може и да се оказа в центъра на вниманието на медиите с речта си за "новата студена война" или опасностите от "трета глобална трагедия" - но също толкова видимо той безцеремонно призова за ревизия на "архитектурата на евроатлантическа сигурност".

Тази година е момент, в който несъмнено Русия има безпрецедентен шанс да настоява за тези си цели.

Бежанската криза заплашва основни европейски институции, референдум е надвиснал над връзката на Великобритания с Европа, френско-германският тандем е подложен на огромно напрежение, Ангела Меркел е политически отслабена, Украйна е нестабилна, популистки движения се разпространяват из континента, Балканите се сблъскват с нови напрежения, а САЩ са заети с избирателна кампания, пропита от изолационизъм.

Без съмнение Русия сама по себе си не е толкова силна, колкото би искала да бъде.

Икономиката й е в рецесия и санкциите я засягат болезнено. Но от сталинисткия готически небостъргач на министерството си в Москва, Лавров официално обяви ендшпила**.

Има много дискусии за политиката на Путин в Сирия.

Мнозина коментират, че Русия се е опитала да излезе на преден план като сила, наравно със САЩ, дори надминавайки Америка. И има известно основание за тези твърдения. Разпалвайки отново дуалистично противопоставяне САЩ-Русия, напомнящо за Студената война - или поне с претенциите за такова - Путин си прави сметката, че крайната геополитическа награда няма да дойде от Близкия Изток, а от Европа.

Именно там са реалните исторически обсесии на Русия. Реагирането на тази реалност може да се окаже следващата голяма борба за бъдещето на континента.

*Натали Нугейред е колумнист, водещ автор и коментатор по външната политика на британското издание Тhe Guardian. Преди това е работила като главен редакатор на френския Le Monde.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник вестник ЗОРА
***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0879 003 705

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

Как да използвате социалния бум:

• присъствие в социални мрежи
• представяне в социални мрежи
• репутация в различните социални мрежи
• бизнес в социалните мрежи

Чуйте какво казва WEB  за вашата фирма.

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0879 003 705

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0879 003 705
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359879 003 705

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************